19 november 2012

De webversie van Spotify: (nog) zonder reclame en…

Nadeel van Spotify ten opzichte van bijvoorbeeld Deezer en Juke was dat Spotify de liedjes niet in je browser kon afspelen. Daardoor was het niet mogelijk op je werk of op school Spotify te gebruiken.

Spotify heeft nu een webversie gelanceerd zodat dit nadeeltje tot het verleden behoort. Het is nog wel een besloten test maar de link naar de testversie is uitgelekt. Je kunt zo toegang krijgen en ook met je gratis Spotify account genieten van muziek zonder reclame. Je moet wel Firefox of Chrome als browser gebruiken want in Internet Explorer werkt het niet.  Voor degenen die een streamripper zoals Replay Media
Catcher
gebruiken is er nog een opvallende bijkomstigheid. Je kunt eenvoudig alle songs als MP3 naar je harde schijf halen.  Dat zal niet helemaal de bedoeling zijn vrees ik.

Je kunt alle informatie en een korte handleiding hier vinden.  Gebruik je Google Chrome als browser?
Dan kun je volstaan met het installeren van deze extensie

Alle films en series streamen

Nu downloaden van muziek een achterhaalde bezigheid is geworden zijn de films en de
TV-series aan de beurt. Niet meer nodig om je harde schijf vol te laden, het is een kwestie van een paar klikken en je kunt kijken. Zelfs in HD-kwaliiteit en 3D. Alles wat je nodig hebt is de open source mediacenter software van XBMC en een paar handige plugins. Zullen we het eens samen uitproberen?

Stap 1: Ga naar xbmc.org/download
download de software (kies de Current Stable Release: 11.0 “Eden”) en installeer deze. Er zijn versies voor Windows, Mac en Linux, dus iedereen komt aan zijn trekken. Je kunt de installatie uitvoeren met de standaard opties, dus wijzigen van de voorgeprogrammeerde keuzes is niet nodig.

Als je de software start krijg je dit full screen op je scherm:

XBMCWatch movie online Logan (2017)

Dat ziet er alvast mooi uit toch? Je computer is omgetoverd tot een mediacenter. Je krijgt misschien wat meldingen over Add-ons die niet meer werken. Kies voor uitschakelen van deze add-ons.

Stap 2: Nederlands instellen

Heb je liever alles in het Nederlands ga dan als eerste naar System (helemaal rechts) Kies Settings ->Appearance->International en zet de taal op Dutch. Na een paar seconden verandert de taal
vanzelf.

Stap 3: Add-ons installleren

Via bijvoorbeeld Bestanden onder Video’s en Muziek kun je de bestanden op je computer afspelen, maar veel interessanter zijn de Add-ons. Klik op Ads-ons installeren en je krijgt een overzicht van een groot aantal toevoegingen die toegang geven tot online video’s. Installeer bijvoorbeeld de WDR Rockpalast
add-on. Klik er op en kies in het vervolgscherm voor Installeren. Daarna via de home knop links boven weer terug naar Video’s->Add-ons en je kunt de Rockpalast add-on starten. Probeer het maar even uit. Zo
krijg je de werking van XBMC in de vingers en ben je klaar voor het wat ingewikkelder deel van het stappenplan.

Stap 4: Add-ons toevoegen

We gaan nog een paar meer interessante Add-ons toevoegen, Icefilms en 1Channel. Dat zijn de add-ons die toegang geven tot een ongelofelijke voorrraad films en series. Daarvoor ga je naar http://www.xbmchub.com/blog/download/ Download de Icefilms en  1Channel addon repositories.

Ga vervolgens naar Systeem->Instellingen->Addons. Kies Addons installeren mbv zipbestand. Zoek het bestand repository.googlecode.anarchintosh-projects.1.0.1.zip (Icefilms) in je downloadmap,klik er op en de Add-on is geïnstalleerd. Herhaal dezelfde procedure voor 1Channel dat zit in het bestand repository.bstrdsmkr-0.0.3.zip

Stap 5: Icefilms en 1Channel activeren

Ga naar Video’s- Add-ons->Addons installeren. Klik op de balk met de twee puntjes bovenaan in de lijst. Dan Add-on Repo->anarchintosh addons->video add-ons.

Daarna kun je Icefilms installeren. Herhaal deze procedure voor 1Channel, dus Add-on Repo->bstdrdsmkr’s Repository->video add-ons en 1Channel installeren.

Stap 6: Een film kijken

Ga weer terug naar het hoofdscherm en ga naar Video’s-> Add-ons. Je ziet nu 1Channel en Icefilms direct in beeld. Start er maar één. Dan is het een kwestie van uitzoeken.

Zodra je een film of serie hebt gevonden, gaat het programma op zoek naar bestanden op diverse servers. Je krijgt dan vaak een lijstje van bronnen zoals hieronder:

XBMCbronnen

Kies er maar één uit. Werkt deze niet kun je een andere kiezen.

Stap 7 Ondertitels er bij?

Kan ook. Ga naar Systeem->Instelingen->Skin-> Add-on. Klik onder Video-OSD op Ondertiteling Add-on en dan (onderin) op Add-ons installeren. Installeer XBMC Subtitels.

Als dat is gelukt even terug om XBMC subtitels te configureren. Klik daarvoor weer op XBMC Subtitels dan op Configureren en stel Nederlands als eerste taal in en bijvoorbeeld Engels als tweede.

Start een film. Klik op het ondertitel icoontje rechts.

ondertitels

Als de ondertitels beschikbaar zijn krijg je een lijstje en kun ze starten. Zij het niet de juiste of zijn ze niet synchroon, dan kun je een andere kiezen.

Meer mogelijkheden

Nu kun op deze manier alleen nog maar op je computer of laptop kijken, maar als je deze bijvoorbeeld met een HDMI kabel aan je TV kunt koppelen ben de de komende feestmaand verzekerd van de laatste films en kun je ook die serie die je altijd al eens hebt willen volgen kijken. Ben je in het bezit van een Apple TV
van de 1e of  2e generatie? Als je deze jailbreakt kun je XBMC ook op je Apple TV zetten. Bovendien zijn er nog apps voor de iPhone en Android om XBMC vanaf de bank te kunnen bedienen. Mogelijkheden te over.

Makkelijk is anders!

Inderdaad er valt nog veel te winnen aan gebruikersgemak. Echt eenvoudig is het allemaal niet. Een mooie kans voor een legale dienst als Netflix toch? Laat maar komen..

Kort overig nieuws

  • Lady Gaga kijkt naar de luistercijfers van Spotify bij het samenstellen van
    de setlist ht.ly/ffUJZ
  • 700% meer streams in de UK. Wat levert het op?
    ht.ly/fjcQD
  • The Battle (24): Top 2000-omissies door Ondergewaardeerde Liedjes ht.ly/fovxD Met
    Spotify playlist #top2000

Heb ik iets gemist? Heb jij tips of wensen voor de volgende nieuwsbrief? Laat van je horen!

Hans Handgraaf

www.digimuziek.nl