28 oktober 2012

One Direction van Spotify verwijderd

Gisteravond checkte ik nog even mijn Spotifystream op Twitter en het viel me op dat er opeens geklaagd werd over het verwijderen van de songs van One Direction.

En inderdaad het album Up All Night is niet meer beschikbaar. Ik mag toch hopen dat het een foutje is in de database van Spotify. Het zal toch niet echt zo zijn dat Simon Cowell eigenaar van hun label Simco Limited naar de verkoopcijfers heeft gekeken en heeft gedacht, kom laten we die even opkrikken door de boel van Spotify te verwijderen. Dat zou het toppunt zijn van kortzichtigheid en minachting voor de consument.

Ik zie die Cowell daartoe eigenlijk wel in staat, je kent hem misschien wel als jurylid van de Engelse versie van X-Factor. Het is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. De hele discografie van John Lennon verdween zo al eens van Spotify.

Dan maar kopen? Ik zou het zeker niet doen en wel hierom.

The Pirate App is kapot

Sinds deze week werkt deze populaire downloader niet meer. Oorzaak zijn aanpassingen aan de kant van de leverancier van de muziek, de site vk.com. De programmeur van The Pirate App liet op zijn Facebookpagina weten dat hij nog wel even nodig heeft om dit op te lossen.

In afwachting van een oplossing kun je wellicht uit de voeten met Music2pc of Getmp3. Deze programmaatjes werken niet zo makkelijk, snel en soepel als The Pirate App, dus het is even behelpen.

Mocht bij downloaden via GetMp3 Windows Media Player starten. Met een rechtermuisklik links op de titel van het nummer linksonderin opent een menu. Kies dan voor Bestand->Opslaan als.

Zodra er een nieuwe versie van The Pirate App beschikbaar is laat ik het weten.

Eerste ervaringen Windows 8 met een ingebakken “Spotify”

Sensationeel dat Microsoft op de markt komt met een Spotify killer. Ik kon niet wachten om het uit te proberen. Moest daarvoor wel even Windows 8 installeren maar dat bleek allemaal niet zo moeilijk. Bovendien kost een upgrade slechts €30,- . Microsoft is goed bezig en doet wat Apple allang had kunnen doen.

Ik ben nu een dag met Xbox Music aan het spelen geweest en het ziet er echt fantastisch uit. De naam Xbox Music is nogal verwarrend, maar het is onder Windows 8 de standaard afspeler voor muziek. De vervanger van Windows Media Player maar dan gevuld met alle muziek van de wereld.  Gaat Microsoft nu voor het eerst een slag slaan op de muziekmarkt?

Lees mijn verslag van de eerste verkenning

Geen downloadverbod dan maar een heffing op laptops, smartphones, tablets en mp3-spelers

Een voorstel om downloaden te verbieden kon de goedkeuring van de Tweede Kamer niet wegdragen. Om artiesten te compenseren voor al dat gratis gekopieer en gedownload wordt er vanaf 1 januari 2013 een toeslag ingevoerd op afspeelapparatuur.

Klinkt op zich redelijk en de prijsverhoging is beperkt tot een paar Euro. Maar wordt dat geld wel eerlijk verdeeld? Boze tongen beweren dat er op deze manier meer geld binnenkomt dan de schade die downloaden uit illegale bron veroorzaakt.

Menigeen zal denken, “Als ik toch al extra betaal voor downloaden, dan zal ik er zeker ook wat meer gebruik van maken”. Dat was toch niet helemaal de bedoeling? Lekker bezig zo.

Waarom Skyfall van Adele niet op Spotify staat

Het blijft de gemoederen bezighouden. Nieuwe releases die niet op Spotify en andere streaming diensten verschijnen omdat de artiest of zijn/haar label denken dat daardoor minder downloads en CD’s worden verkocht. Adele is daar een goed voorbeeld van en ook het nieuwe album van Taylor Swift hoef je voorlopig niet op Spotify te verwachten. Het is echter nog nooit aangetoond dat streams leiden tot minder downloads. Sterker nog het omgekeerde is meerdere keren het geval gebleken.

Toch kun je wel een beetje voorstellen dat labels er zo over denken. Misschien wordt het tijd dat Spotify en beetje water bij de wijn doet. Dat zou voor alle partijen nog wel eens voordelig kunnen uitpakken. Het scheelt in ieder geval een hoop negatieve publiciteit.

Het zou op deze manier kunnen.

Gelukkig hebben we Tomahawk nog. Kun je zowel de nieuwe Adele als de Taylor Swift streamen als je daar behoefte aan hebt.

Overig nieuws

Hans Handgraaf

www.digimuziek.nl