Spotify presenteerde woensdagavond de nieuwe versie met ingebouwde apps. Ik moet zeggen, het is geweldig! Zo leuk dat ik er mee ben blijven spelen en nog niet eerder tijd vond om er een stukje over te schrijven.

De nieuwe versie is nog niet uitgerold, maar ik kan je aanraden om alvast de betaversie te proberen. Je kunt hem downloaden op http://www.spotify.com/nl/download/previews/

Als je deze versie hebt geïnstalleerd zie je in de linkerkolom de App Finder. Daana kun je kiezen uit apps van o.a. Last.fm, Rolling Stone, Songkick, Pitchfork. De echte muziekliefhebber zal de meeste van deze diensten en sites wel kennen. Geweldig dat je deze nu binnen Spotify kunt gebruiken. Alle albums en songs kun je meteen afspelen en/of er playlists van maken.

Een paar opvallende apps:

Soundrop is een hele leuke app, waarmee je met een groepje kunt luisteren naar diverse playlists. De volgorde  van afspelen wordt bepaald door te stemmen. Je kunt er ook zelf tracks aan toevoegen. Lijkt een beetje op Turntable.fm en Rolling.fm  Goed voor uren luisterplezier.

Tunewiki tovert de songteksten in beeld. Op zich een hele prettige toevoeging, al ben ik persoonlijk niet zo blij met het feit dat de tekst meeloopt als een soort karaoke machine.

Ook leuk is Moodagent. Er zijn er nog veel meer, maar laat ik stoppen met beschrijven, je zult ze zelf wel ontdekken .

Meer veranderingen
Naast de appfinder zijn er meer ingrijpende veranderingen. De kolom met vrienden is verdwenen en verplaatst naar een pagina waarop je Spotifyvrienden worden getoond aangevuld met die van Facebook.

De rechterkolom is nu bestemd voor een lijstje met je favoriete vrienden en een real time overzicht van de activiteiten van je Spotifyvrienden.

Wat staat ons nog te wachten
Dit is nog maar het begin! Ontwikkelaars kunnen nieuwe apps maken en aan Spotify laten toevoegen. Daar wordt al druk aan gewerkt. Kijk maar eens naar dit filmpje van een ontwikkelaar waarin hij zijn app Music Maze demonstreert.

De mogelijkheden zijn enorm. Ik barst van van ideeën maar heb helaas niet de skills. Zijn er nog ontwikkelaars in de zaal?

Spotify maakt hiermee een enorme sprong en wordt het ultieme muziekcentrum op je computer.