De afgelopen week heb ik via Twitter de reacties op de launch van Spotify in Nederland nauwgezet gevolgd.  Zo’n 90% is positief tot lyrisch over deze dienst. Een reactie die mij erg aansprak was  die van @gasolinebrother.

Herkenbaar, ik had dat gevoel inderdaad ook toen ik de eerste keer Napster startte. Ik kon toen de dwang iedereen aan het Napsteren te krijgen niet onderdrukken en begon deze website, al weer meer dan 10 jaar geleden. Nu  zijn we voor het eerst zover dat een legale dienst het Napstergevoel kan evenaren, wat mij betreft een mijlpaal.

Kritische geluiden
Natuurlijk zijn er ook kritische geluiden. Als die op een misverstand berusten of onterecht zijn kan ik het niet nalaten even via Twitter te reageren. Zo kwam ik gisteravond een aantal tweets tegen van @derique. Hij klaagde vooral over de gaten in de collectie van Spotify. Nu kun je natuurlijk meteen de discussie van de half volle of half lege glazen aangaan, maar toegegeven: lang niet alles is beschikbaar. De vraag is alleen, kun je dat Spotify verwijten?

Niet op Spotify? -> klagen bij de platenmaatschappij
Als muziek niet op Spotify staat ligt dat niet aan Spotify. Zij bieden graag een zo goed mogelijk product aan met zoveel mogelijk muziek. Als een album of artiest niet op Spotify voorkomt ligt dat aan de artiest of platenmaatschappij. Ergens in dat gebied zit de dief van de eigen portemonnee. Die moet je er op aanspreken. Raar dat dit nodig is, want het is juist in het belang van de artiest of maatschappij dat hun muziek via Spotify beschikbaar is.

Spotify is het beste middel tegen illegaal downloaden
Ja, ja, ik weet het wel;  downloaden is niet illegaal in Nederland. Downloaden uit een illegale bron moet het zijn. Waarom het beste middel? Hoe dapper BREIN ook om zich heen slaat in de strijd tegen het downloaden van illegaal aanbod, het effect van dit machtsvertoon is waarschijnlijk marginaal. Illegaal aanbod is een veelkoppig monster met de onhebbelijke eigenschap dat voor elke afgehakte kop meteen drie nieuwe verschijnen. Het is veel effectiever de gebruiker een alternatief te bieden dat het illegale aanbod in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid overklast zonder dat de consument meteen de hoofdprijs moet betalen. Dit is voor een deel gelukt met de iTunes Music Store maar omdat dit concept vooral gericht is op downloaden tegen betaling voldoet dit niet volledig aan de wens van de gemiddelde consument.

Een muziekliefhebber wil namelijk luisteren voordat de portemonnee wordt getrokken. Vroeger ging je daarom eerst naar de platenzaak om daar de LP en later de CD af te spelen. Nu doe je dat achter je PC. Om aan luistermateriaal te komen moet je echter meestal wel naar illegaal aanbod grijpen omdat het nieuwe album dat jij wilt beluisteren eenvoudig weg legaal niet beschikbaar is.

Met de komst van Spotify is  dat veranderd. Als we nu een recensie lezen, of positief commentaar horen over een artiest of een album, kunnen we ook in Nederland direct Spotify starten en luisteren. Ik voorspel een enorme daling van illegaal downloaden van muziek. Zeker als labels en artiesten door krijgen dat het belangrijk is dat al je muziek via Spotify beschikbaar is. Doe je dat namelijk niet dan gaan je potentiële klanten direct naar de illegale aanbieders en levert het beluisteren je helemaal niets op.

Met dank aan mijn collega Spotify-activist, Jer White van Pansentient League hoop ik dit met het onderstaande schema duidelijk te maken:

Ik weet dat de opbrengsten voor artiesten voor luisteren via Spotify nog niet geweldig zijn, maar het is beter dan helemaal niets. Als Spotify groter groeit zullen ook de opbrengsten stijgen, dat gaat echt wel goed komen.

Hoe kunnen we de muziekmakers nu overtuigen? Tijd voor actie
In mijn enthousiasme was ik al begonnen met een lijst van artiesten die niet via Spotify beschikbaar zijn. Dat gaat niet echt helpen ben ik bang. Wat wel? Misschien een actie op Twitter? Album niet gevonden en dan een tweet schrijven met de hashtag #danmaardownloaden ? Mailtje naar de de artiest/platenmaatschappij?

U heeft blijkbaar besloten dit album niet via Spotify aan te bieden. Om het toch te kunnen luisteren heb ik een illegale bron moeten gebruiken om het te downloaden. Jammer, ik had u de royalties graag gegund. “

Suggesties zijn welkom. Tijd voor actie!