Mulve heeft de afgelopen twee dagen nogal wat opschudding veroorzaakt. Een nieuw MP3downloadtooltje met fantastische prestaties. Door de enorme belangstelling kon de site van Mulve het niet meer bolwerken en was deze urenlang offline.

Waar komen al die MP3’s vandaan en hoe bereikt Mulve die fantastische downloadsnelheden?

Pirate
Ik kwam via via een kloon van Mulve op het spoor, een programma met de veelzeggende naam Pirate. Dit programma is inclusief broncode beschikbaar op code.google.com/p/pirateapp De homepage zegt het al Pirate is een tooltje om bestanden te downloaden van de Russische “Facebook” Vkontakte. TorrentFreak had al geconstateerd dat de door Mulve geboden bestanden daar waarschijnlijk vandaan kwamen. De interface is (op de reclame na) vrijwel identiek aan die van Mulve. Kijk maar:

Pirate

Ook de downloads via Pirate zijn razendsnel. De servers van Vkontakte staan daar waarschijnlijk borg voor.

Zoekresultaten van Mulve en Pirate zijn identiek:

Mulve vs Pirate

De ontluisterende waarheid

Het heeft er alles van dat hele verhaal over de herkomst van Mulve is verzonnen. Bedacht door muzikanten die daar jaren aan hebben gewerkt? Lijkt me stug. Het gaat om een paar handige jongens die de vrij beschikbare broncode van Pirate hebben gebruikt om er een kloon met en reclamevensterje van te maken. Puur voor het geld natuurlijk.

Update 25-09-2010: Mulve heeft Pirate laten blokkeren. De makers van Mulve beweren dat Pirate  een illegale kopie van Mulve is. Lees de commentaren op
http://torrentfreak.com/mulve-the-new-nightmare-scenario-music-downloading-tool-100923/