Gisteravond maakte iemand mij attent op een artikeltje op TorrentFreak over Mulve, een nieuw downloadprogramma.

De beschreven prestaties leken te mooi om waar te zijn. Supersnelle downloads, miljoenen MP3’s, gratis en door elke digibeet te bedienen. Direct uitgeprobeerd en Mulve bleek alle verwachtingen meer dan waar te maken. MP3’s vlogen binnen met 2Mb per seconde en dat is zo’n beetje de maximumsnelheid voor mijn internetverbinding.

Vaarwel LimeWire, Ares en consorten, Mulve leek het ultieme tooltje om MP3’s binnen te halen. Maar ik zeg bewust leek want op het moment van schrijven ligt Mulve.com plat en ook het programma maakt geen verbinding meer. Einde oefening?

Update!: www.mulve.com is weer in de lucht en ook het programma werkt weer!

Hoe werkt(e) Mulve?

Hoe werkt het en waar haalt Mulve nu al die MP3’s vandaan? TorrentFreak heeft al wat onderzoek gedaan en constateerde dat een deel van de muziek van servers van een Russisch sociaal netwerk leek te komen. De makers van Mulve wilden niet al teveel loslaten, maar verzekerden dat er geen sprake was van een verbinding met een P2P-netwerk of open FTP-servers.

Hoe kan je toegang geven to zoveel MP3’s en zo’n fantastische downloadsnelheid bieden? Deze downloadsnelheden heb ik alleen gezien bij nieuwsgroepen. Van diverse songs bleken vele versies  in de zoekresultaten van Mulve te verschijnen en ook kwamen dezelfde bestanden vaker voor. Het is dus geen gecontroleerd aanbod en moet de voorraad gebaseerd zijn op MP3’s die door particulieren worden geupload. De zoekresultaten vertoonden een zelfde beeld als een zoekopdracht via een zoekmachine voor nieuwsgroepen.

Is Mulve een MP3-newsreader?

Mijn voorlopige conclusie: Mulve is zeer waaschijnlijk een MP3-newsreader. Het programma zoekt naar MP3’s in nieuwsgroepen en via Mulve maak je contact met een gratis newsserver (van Mulve?). Bij MP3’s kan dat redelijk eenvoudig want anders dan films staat MP3’s vaak in zijn geheel op een nieuwsserver en dus niet zoals films opgedeeld in allemaal RAR-bestanden. Het zou zo maar kunnen en het concept is briljant in zijn eenvoud.

In de hoop dat Mulve weer online komt ga ik de proef op de som nemen. Ik zet een MP3 in een nieuwsgroep en zal checken of mijn upload in de resultaten van Mulve verschijnt. Wordt dus mogelijk vervolgd….

Wees gerust , om te voorkomen dat ik zelf vervolgd word gebruik ik uiteraard een MP3 met toestemming van de rechthebbenden 😉

Update:
Mijn Mp3 is nog niet verschenen. Ook zoekresultaten wijken te veel af van resultaten uit nieuwsgroepen. Inmiddels heb ik de vermoedelijke waarheid achter Mulve gevonden. Geen nieuwsgroepen maar zoals TorrentFreak al vermoedde komen de bestanden van de Russische “Facebook”  genaamd Vkontakte. Lees hier alles over de herkomst van Mulve