“Fred heeft het” was als ik me goed herinner de slogan toen Fred Teeven Pim Fortuyn opvolgde als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Fred gaat nu dat doen wat de muziekindustrie zo graag wil: het downloaden verbieden. “Teeven heeft zich nu zelf door boeven laten vangen” grapte een bekende.

Organisaties als Brein, Buma-Stemra en de NVPI roepen voortdurend dat legale initiatieven pas echt van de grond kunnen komen als het ook in Nederland verboden wordt te downloaden uit illegale bronnen.”Tegen gratis valt niet te concurreren” is de mantra. Grote onzin naar mijn persoonlijke mening.  Kijk maar naar Spotify en de voorbeelden die Niels Aalberts aandraagt in zijn presentatie tijdens Het Grote Downloaddebat.

Gisteren volgde ik op Twitter een discussie tussen Niels Aalberts en platenbaas Kees de Koning. Deze laatste beweerde dat Spotify in Zweden pas echt een succes werd na een wetswijzing waarin downloaden ook in Zweden strafbaar werd.

Misvatting, het downloadverbod was er eerder dan Spotify zocht Industrialpope uit. Het is slechts een incidentje maar bewijst wel dat de muziekindustrie echt gelooft dat een downloadverbod voor een kentering kan zorgen. Ik verzuchtte daarop dat het misschien beter is als het downloadverbod er komt.

Zijn wij van de beschuldigende vinger richting de downloaders af en kan de muziekindustrie eens laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben.

Heren van de muziekindustrie, blijf dus nog even lekker op je luie reet zitten en ga wachten tot er een wet is die niks uithaalt. Kijk eens goed naar landen waar er wel een verbod is. Gaat geweldig daar. De Cd’s zijn niet aan te slepen. De bal ligt al jaren voor jullie voeten maar als een angstige spelverdeler proberen jullie deze steeds weer bij een ander in de voeten te schuiven. Tijd dat jullie de bal definitief en keihard terugkrijgen. Wij sprinten naar voren en wachten op de splijtende pass. Laat maar komen dat downloadverbod!