Hoera! Mijn album kan nergens illegaal gedownload worden

Vrijdag neem ik altijd de CD-recensies even door. Gisteren las ik een enthousiaste recensie over Transitions van Mandrake Project. Dan wil je dat album meteen luisteren natuurlijk. Naar de PC en Spotify aan. Shit, helemaal niets van Mandrake Project beschikbaar. Grooveshark dan? Ook niets. Musicuo? No. Luisterpaal? Evenmin. Op de website van Mandrake Project? Wat een onoverzichtelijke site! Van het nieuwe album kan ik niks vinden, wel wat MP3-streams van ouder werk zo te zien. Streamen wordt dus niks. Downloaden dan maar.

iTunes heeft het album (met een spelfout in de titel, lekker…). Van die 30 seconden previews word ik niet veel wijzer en om nu meteen het album te kopen…. Dat deed ik vroeger toen ik de OOR nog las en op basis van een recensie naar de platenzaak fietste om blind een LP te kopen. Nee, tijden zijn veranderd, ik wil een album direct op mijn gemak thuis of onderweg kunnen luisteren, gewoon omdat het kan. En om eerlijk te zijn, ik koop nooit meer muziek. Ik betaal elke maand een tientje aan Spotify en ga regelmatig naar optredens. Zo geef ik meer geld uit aan muziek dan in de tijd van de LP’s.

Dan de illegaliteit maar in. Mijn favoriete BitTorrent muziekwinkel Coda.fm heeft hem niet. Zelfs via ThePiratebay is niets te vinden en ook een zoekopdracht via Speckly levert geen resultaten op. Nieuwsgroepen dan? Ook daar is Transitions van Mandrake Project nog niet te vinden.

Mandrake Project gefeliciteerd! Jullie album is alleen legaal verkrijgbaar!
Moeten jullie daar blij mee zijn? Ik vrees van niet. Als je muziek niet gedeeld wordt is er blijkbaar weinig interesse. Als mensen je muziek goed vinden willen ze het van de daken schreeuwen. Dat doen ze bijvoorbeeld op de P2P-netwerken of op YouTube. Als artiest profiteer je van die gratis promotie. Alleen heeft de muziekindustrie dat nog steeds niet door. Die wrijven zich in de handen als systeem om een illegaal filmpje op YouTube te traceren en te verwijderen is verbeterd. Dat liedje was er opgezet uit liefde voor die muziek, om het te delen met zoveel mogelijk mensen! Wat is daar mis mee? Platenbazen, vragen jullie wel eens aan je artiesten wat ze daarvan vinden?

Elke artiest die niet blij is met zo’n fan kan wat mij betreft direct een andere hobby gaan zoeken.

 

 

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Hoera! Mijn album kan nergens illegaal gedownload worden

  1. Mooi stukje is het zeker. De muziek zou op ze minst te vinden moeten zijn. je gaat eerst na de muziek luisteren voor je het ooit eens gaat kopen. Verder zijn youtube en spotify goed voor promotie en een beetje inkomen.

  2. Ik was persoonlijk in de wolken toen 1 van mijn eerste Ep’s illegaal te downloaden bleek, ik heb het meteen op Facebook gezet: “hoera ik ben eindelijk een erkend artiest want mijn muziek is te downloaden via Russische illegale sites!” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *