In juni kreeg ik de vraag of Spotify ook betaalt voor deels beluisterde streams. Vanuit de hoek van de grote labels werd mij bevestigd dat Spotify het volledige tarief betaalt voor elke stream langer dan 30 seconden. Staat vastgelegd in hun contract met Spotify. Voor alle zekerheid zette ik toch nog even een experiment op om het te controleren.

De resultaten zijn binnen en dit zijn de in juni geregistreerde streams:

Het bewijs vind je in deze spreadsheet.

Het is natuurlijk een weinig wetenschappelijk verantwoorde proefopstelling, maar op basis van die 0,0 streams van Secrets in juni mag ik toch wel de conclusie trekken dat Spotify niet betaalt als een gebruiker de song net even langer luistert dan 30 seconden? In ieder geval niet aan de distributeur die ik gebruik: Zimbalam. Dat grote label heeft het beter geregeld, die hebben uitonderhandeld dat hun artiesten ook voor halve streams worden betaald.

Dat maakt het allemaal zo ingewikkeld. Spotify heeft met elk label en elke distributeur andere afspraken.

Nog een voorbeeld: maandagavond had ik een discussie op Twitter met Mattthew Panzarino van TheNextweb en Scott Buscemi die een klein label runt. Matthew heeft op basis daarvan een aardig artikel geschreven. Hij concludeert dat een artiest aan streaming nou niet bepaald veel verdient en adviseert de muziek te kopen als je echt om de artiest geeft. Op dit moment een terechte conclusie, maar wat niet is kan nog komen. Ik blijf wat dat betreft positief, streaming staat nog steeds in schoenen uit het rek met kindermaten.

Scott Busemi was zo vriendelijk mij een spreadsheet te sturen met zijn verdiensten in 2012 via iTunes Match, Rhapsody en Spotify. Ik heb hem even voor jullie online gezet dan kun je meekijken. Scott maakt voor de digitale distributie gebruik van Catapult en het blijkt dat deze distributeur weer op een heel andere manier uitbetaalt dan mijn distributeur Zimbalam.

Zimbalam betaalt voor elke stream uit elk land hetzelfde bedrag. Het maakt niet uit of er geluisterd is via een gratis of een betaald account. Het bedrag per stream in een bepaalde maand is altijd gelijk. Over juni werd er voor elke stream bijvoorbeeld €0,0042 uitbetaald. Dat houdt het wel zo overzichtelijk.

Catapult doet het weer anders. Er zijn vier varianten: streams met Spotify Free, Unlimited, Premium en een mobiele stream. Daarnaast varieert de hoogte van de uitkering voor een stream per land. Minder overzichtelijk maar het biedt wel veel meer inzicht.

Kijk je naar een uitbetalingsoverzicht van het veel gebruikte CDBaby dan slaat de complete verwarring toe. Allemaal verschillende tarieven zonder dat duidelijk is hoe het zit.

Hoe transparant is jouw distributeur?

Artiesten klagen dan wel dat Spotify niet transparant is, maar hoe transparant zijn eigenlijk die digitale distributeurs? Zij hebben de deals met Spotify gemaakt. Dan heb je als artiest/klant toch recht op duidelijkheid? Ik kan het mis hebben, maar ik heb nog nergens gelezen dat een artiest CDBaby om uitleg heeft gevraagd. Vreemd toch? Je kiest voor een bepaalde distributeur maar weet niet wat je te wachten staat. Zo’n detail als betaling voor halve streams kan een flinke slok op een borrel schelen.

Ik heb in ieder geval alvast Zimbalam om opheldering gevraagd. Mensen in de zaal die ook hun distributeur het vuur aan de schenen gaan leggen? Hou me op de hoogte. Ook als je zelf even een experimentje wilt opzetten om de halve streams bij jouw distributeur te testen, geef maar een seintje.

Laat zien die uitkeringsoverzichten!

Nu ik toch in de oproepstand zit: laat zien die uitkeringsoverzichten!  Zet ze online of stuur ze aan me door. Dan kunnen we uitvinden welke distributeur het best voor jouw belangen opkomt.